Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Επιδοτήσεις αγροτών 2012 - Μπάχαλο με τις παρακρατήσεις. Η Ένωση Ηρακλείου έχει βαφτίσει "χρέη" κάποιες παρακρατήσεις - Οι άλλες ενώσεις παίζουν θέατρο αλλά ο υπουργός θριαμβολογεί ότι "πλήρωσε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά"!

Αν δείτε σήμερα, φίλοι παραγωγοί, ότι σας παρακράτησαν τα "χρέη" σας προς την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου μην τρομάξετε... Όχι, δεν χρωστάτε, καλά το γνωρίζετε. Απλά, έχουν βαφτίσει τις παρακρατήσεις "χρέη" και όποιος διαμαρτυρηθεί και μπορεί να αποδείξει (!) ότι δεν χρωστά στην ένωση, θα τα πάρει αμέσως πίσω πηγαίνοντας στη Λεωφόρο 62 Μαρτύρων.

Η οργάνωση φιλοδοξεί να παρακρατήσει με το σύστημα αυτό, 3 εκατομμύρια ευρώ, από τα περίπου 50 εκατομμύρια (το 50%), που μοιράζει σήμερα, αλλά εγώ έχω πληροφορίες ότι θα κρατήσει πολύ περισσότερα, σε συνεννόηση με την Τράπεζα Πειραιώς. Αληθεύει; Για να δούμε. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ, πάντως, θα τα δώσει μετά τις 15 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Όσο για τις άλλες ενώσεις; Η ΕΑΣ Πεζών λέει πως ότι ήταν να κρατήσει, το κράτησε όταν έφτιαξε τα χαρτιά των παραγωγών της και συγκεκριμένα από 10 έως 30 ευρώ, αλλά είναι μια οργάνωση που μεταχειρίζεται τους παραγωγούς, διαχωρίζοντας τους κάθε χρόνο σε καλούς και κακούς, όταν πρόκειται να τους πληρώσει τα προϊόντα τους. Μα με αυτό τον τρόπο, ποια η διαφορά της από μια καθαρά ιδιωτική εταιρεία;  Οι ΕΑΣ Μονοφατσίου και Μεσαράς κράτησαν γύρω στα 10 ευρώ έως και 360 ευρώ σε περιπτώσεις μεγαλοδικαιούχων παραγωγών με επιδοτήσεις άνω των 10.000 ευρώ.
Οι βουλευτές της ΝΔ από την άλλη έχουν ξαφνικά...βαλθεί να λύσουν το αγροτικό πρόβλημα και τα "κατόπιν ενεργειών μου" δίνουν και παίρνουν. Το ίδιο και από τον Βασίλη Κεγκέρογλου του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Τσαυτάρης θριαμβολογεί ότι "έδωσε το 50% νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά", κάνοντας πως δεν θυμάται ότι τα χρήματα τα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι κάθε χρόνο από τότε που εφαρμόστηκε το σύστημα των προκαταβολών, ο κάθε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βγαίνει και θριαμβολογεί για...τον ίδιο λόγο. Ακόμα και με την Μπατζελή και τον Σκανδαλίδη που οι πληρωμές καθυστέρησαν, πάλι είχαμε τις ίδιες θριαμβολογίες. Με λίγα λόγια, η ανικανότητα τους - ή μάλλον η σκόπιμη αδράνεια τους - να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και να στηρίξουν την παραγωγική διαδικασία, τους κάνει να πανηγυρίζουν μόνο όταν θεωρούν ότι διαχειρίζονται σωστά τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις...
Μάλλον θα έχουμε πολλές διαμαρτυρίες σήμερα από τον αγροτικό κόσμο. Οι παρακρατήσεις, τα χρέη που δεν υπάρχουν ίσως σε πολλούς, η φτώχεια στα χωριά, η κοροϊδία του υπουργείου και των βουλευτών, όλα μαζί συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα που είναι έτοιμο να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή. Και όχι άδικα, νομίζω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου